Moi Drodzy, ukryłem się tu trochę na tym forum bo u mnie nic nie wiedzieli. Moje auto to Golf 7 2015 TSI 150KM, podaję nr nowego sprzęgła, ktore wlasnie teraz ASO zakłada u mnie 04E141016H, jesli Wasz Szef mnie z forum nie usunie ???? to dam znać jak po wymianie czy jest
poprawa i po pewnym przebiegu też.
Pozdrawiam
Terkotanie pedału sprzęgła
Zwiń
X
-
A może to jest przyczyna?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FGDFMBHgpeY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zQzzyvkMnOc[/youtube]
Zostaw komentarz:
-
-
[quote="Darkownik123"]Zamieszczone przez bartunjaworskiW mojej O3 też zaczęło terkotać przy przebiegu 82kkm. Z tego co czytam nikomu nic się nie rozleciało tylko ten wkurzający dźwięk... Byłem na razie w warsztacie (nie ASO) i powiedzieli, że prawdopodobnie to sprzęgło ale musieliby rozebrać i sprawdzić. Teraz po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy w ogóle coś z tym robić, czy tak po prostu jeździć. Jestem nowy na forum więc pozdrawiam wszystkich.
Zostaw komentarz:
-
-
:shock:
To faktycznie może być ciężko "trafić", chociaż u mnie terkotanie potęgowało się wraz z niskimi temperaturami, wiec jeśli masz jeszcze trochę gwarancji, to można ew. poczekać na pierwsze przymrozki
Zostaw komentarz:
-
-
Karel, nagrań spod domu, to ja mam już nawet kilka i nawet im przesyłałem, ale oni twierdzą, że muszą to w serwisie usłyszeć i nagrać z jakąś tam kartką w kadrze.
Zostaw komentarz:
-
-
Umów się z człowiekiem w ASO i zrób porządne nagranie. Co to za różnica, czy terkocze pod domem, czy w serwisie, skoro i tak muszą przygotować dokumentację w postaci nagrania - ułatwisz im i sobie zadanie.
Zostaw komentarz:
-
-
Darkownik123, czyli objaw terkotania się pojawił w serwisie i mogli to nagrać żeby wysłać do SAPu :?: Pytam, bo mi terkocze raz na jakiś czas z reguły po całonocnym postoju i w serwisie nie chciał się uaktywnić.
Zostaw komentarz:
-
-
to jak możesz dowiedz się jaki jest ten najnowszy numer części i nam napisz
Zostaw komentarz:
-
-
Witam raz jeszcze.
Dzis byłem w ASO. Diagnoza- sprzęglo wymieniamy- ściągamy z niemiec - jest podobno jak stwierdzono nowy nr części czyli inne sprzęgło. Za ok 10 dni wymiana.
Czekam, zobaczymy.
Dam znać co będzie dalej.
Pozdrawiam.
Zostaw komentarz:
-
-
Ciekawe czy w skrzyni jest za mało oleju i dlatego terkocze.
[ Dodano: Sro 07 Wrz, 16 22:01 ]
PS. U mnie od początku terkocze raz głośniej raz ciszej teraz jest 60tyś.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez OzAnie ma reguły
choć puszczenie szybciej zwiększa prawdopodobieństwo terkotania a wolne puszczanie je zmniejsza
Zostaw komentarz:
-
-
nie ma reguły
choć puszczenie szybciej zwiększa prawdopodobieństwo terkotania a wolne puszczanie je zmniejsza
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez bartunjaworskiW mojej O3 też zaczęło terkotać przy przebiegu 82kkm. Z tego co czytam nikomu nic się nie rozleciało tylko ten wkurzający dźwięk... Byłem na razie w warsztacie (nie ASO) i powiedzieli, że prawdopodobnie to sprzęgło ale musieliby rozebrać i sprawdzić. Teraz po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy w ogóle coś z tym robić, czy tak po prostu jeździć. Jestem nowy na forum więc pozdrawiam wszystkich.
Mam do Was pytanie, mam ten sam problem. Czy kiedy wolno póścicie sprzęgło na luzie ten dzwięk też występuje, sprawdzcie proszę- u mnie terkocze tylko wtedy kiedy szybko puszczę sprzęgło- przebieg 6000 km, wyłączenie klimy też powoduje wyciszenie terkotania ale nie całkiem
Zostaw komentarz:
-
-
W mojej O3 też zaczęło terkotać przy przebiegu 82kkm. Z tego co czytam nikomu nic się nie rozleciało tylko ten wkurzający dźwięk... Byłem na razie w warsztacie (nie ASO) i powiedzieli, że prawdopodobnie to sprzęgło ale musieliby rozebrać i sprawdzić. Teraz po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy w ogóle coś z tym robić, czy tak po prostu jeździć. Jestem nowy na forum więc pozdrawiam wszystkich.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie moim zdaniem te skrzynie tak po prostu pracują. Miałem to w O3 1.4TSI i teraz po ostatniej trasie wydaje mi się że zaczęło mi terkotać w mojej S3 1.4TSI (muszę to jeszcze popserować) z produkcji 02.2016 także nie łudźcie się że są już poprawione elementy. Widocznie ten typ tak ma.
Zostaw komentarz:
-
-
Wczoraj byłem w ASO na wymianie tarczy sprzęgła, łożyska oporowego i łapy jak na poniższym obrazku.
Po raz kolejny pochwalę ASO w Opolu za szczere i miłe traktowanie. Po odkręceniu skrzyni pozwolili wejść na warsztat zobaczyć i dotknąć wszystkich części. Tarcza sprzęgła po 3 kkm nie miała żadnych widocznych śladów zużycia. Na oko nie różniła się niczym od nowej. Łapa i łożysko już tak, ale nie ma się co dziwić po 21 kkm.
Sprawdziliśmy także luzy na wałku sprzęgłowym we wszystkich 3 płaszczyznach i nie było żadnych luzów.
Ale co ciekawe i NAJWAŻNIEJSZE obróciliśmy wałkiem sprzęgłowym jak to się w normalnej jego pracy odbywa. To co usłyszałem wywołało u mnie ciarki na plecach. To był TEN ZGRZYT, TEN TERKOT. Okazuje się, że to skrzynia wydaje te dźwięki.
Mówię do serwisanta, że to jest to, to jest TEN DŹWIĘK. Na co miły serwisant mówi, że on to wie, tylko problemem jest, że nikt nie wie jak ten dźwięk wyeliminować :cry:
Podobno w Citigo ten efekt występuje częściej niż w Octavii. Hałasy te mają być eliminowane przez 4 sprężyny na tarczy sprzęgła, gdyż to jest m.in. ich zadaniem, czyli eliminacja drgań wałka przy obrocie.
Po wymianie wszystkich 3 elementów sprzęgło pracuje "sztywno", nic nie lata pod nogą, hałasu nie słychać. ASO poinformowało, że mam jeździć i testować. Pomimo zakończenia 2 letniej gwarancji nie zamykają zlecenia. Gdyby się coś działo mam przyjeżdżać i będziemy uderzać do Importera.
Zastanawiam się czy wymiana oleju w skrzyni na świeży, lub bardziej gęstszy, lub zwiększenie jego ilości w skrzyni, zmniejszyło by wydawanie takich dźwięków?
Pojeżdżę, zobaczę ile km przejadę bez hałasu i ewentualnie będziemy z serwisem próbować kolejnych rozwiązań.
Zostaw komentarz:
-
-
Zastawiam się tylko, czy gdyby to był wałek, to dlaczego cichłby po wymianie sprzęgła?
Przy 100kkm planuję wymienić oliwę w skrzyni biegów oraz zapodać modyfikator tarcia, ciekawe czy wtedy zmieni się charakterystyka "terkotania" (jeśli w ogóle się pojawi, ale zakładam, że tak).
Zostaw komentarz:
-
-
mnie w ASO powiedzieli, że jeśli zgłosiłem usterkę a Skoda uznała gwarancję i zobligowała się do jej usunięcia to muszę to zrobić w przeciągu 2 miesięcy gdyż zlecenie takie poprzez niewykorzystanie przez 2 miesiące zostaje zamknięte i trzeba ponownie je otwierać a wtedy nie wiadomo czy Skoda będzie znów chciała wymienić
więc nie rozumiem dlaczego mnie tak powiedzieli a Ty masz otwarte i w każdej chwili możesz wymienić
też bym chciał tak jak Ty, bo jeździł bym z terkoczącym a wymienił bym przed sprzedażą kolejnemu nabywcy
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie cały czas seryjne, od początku czasem delikatnie i chwilowo terkocze. Próbowałem około roku temu wymieniać na gwarancji (cały czas mam otwarte zlecenie w ASO). Po długich rozważaniach do wymiany na razie nie doszło - auto z roku 2013 - objawy nie nasilają się i nie są uciążliwe - z drugiej strony nie chcę, aby w ASO dokonywali wymiany - a problem i tak pozostanie. Profilaktycznie wykupiłem na kolejne dwa lata dodatkową gwarancję.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja mam wymienione - mniej ale terkocze dalej. Pewnie to skrzynie a nie sprzęgła choć w serwisach dalej w nieskończoność wymieniają sprzęgła. Nie słyszałem żeby to się komuś rozleciało na amen. Kiedyś miałem BMW w którym wałek w skrzyni terkotał ze 4 lata, później sprzedałem znajomemu kolejne 2 lata a później jeszcze jemu znajomemu - no ale to było BMW :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
ja mam trzecie sprzęgło (pierwsze - fabryczne i dwa razy wymieniane przez ASO), które po 2000km zaczęło terkotać więc... :roll:
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez GrzesWrocGeneralnie w serwisie twierdzą, że w co drugiej problem sprzęgła występuje.
Zostaw komentarz:
-
-
Skoro sa tacy co po kilka razy sprzeglo wymieniali to musi byc raczej problem ze skrzynia.
A ja mam jeszcze pytanie czy to jest tylko problem akustyczny czy komus wysralo sie totalnie?
Zostaw komentarz:
-
-
Czyli szansa trafienia jest to 50/50 ... uczciwie przynajmniej. Jest to jednak kwestia sprzęgła, czy raczej skrzyni? Bo skrzynia to już chyba gruba sprawa. No i oby sprzęgła po wymianie były poprawione.
Zostaw komentarz:
-
-
Generalnie w serwisie twierdzą, że w co drugiej problem sprzęgła występuje.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: